tisdag 27 oktober 2009

Garninköp

En dag åkte vi in till Kaki, garnaffären i Åre, för att köpa garn till Sofia Sobeides katt som jag köpt mönster till. Och så ville maken ha en varmare mössa i samma modell som han fått inför resan, och sonen vill inte vara sämre. Så det blev enligt önskemål brunt, Drops merino extra fine, till sonen, olivgrönt Alaska till maken och ett grått norskt ullgarn (Natur uld) till katten. Antagligen lite tjockare än det som Sofia Sobeide använt, men då blir väl katten bara lite större?

Men som vanligt så räckte inte det. De visade mig jättesöta tovade tofflor som stickas i Lima. För att väga upp allt grått och brunt så var jag tvungen att köpa en omgång ljunglila och en omgång melerat svart/cerise. Kanske några julklappstofflor?


Och på vägen till kassan hittade jag det här nystanet! Det är ett Turkiskt garn som består av 30 % akryl, 30 % polyamid, 15 % mohair, 15 ull och 10 % metalliskt garn(!). Uppstickat blir det lite randigt. De hade en liten trekantssjal med frans uppstickad och jag tänkte mig en julsjal. Stickor 12 låter som om det kunde bli en snabb uppgift.

Men jag glömde att köpa lingarn! Det får bli nästa gång!

Och jag glömde kolla om de hade säkerhetsögon, jag behöver ju kattögon också! Så jag gick in till Teskedsmammans shop för att köpa ögon, men det var tillfälligt slut. Så jag får ge mit till tåls! Har en de annat att pyssla med under tiden!

Höstlov i stugan

Vi åkte till stugan i Jämtland i några dagar på höstlovet för att slappa och pyssla och kolla hur långt vintern hade kommit. Och det finns snö på fjällen och isen har börjat lägga sig på en del sjöar. Vi åkte en tur till Storulvån där vi trodde att vi kanske kunde äta lunch. Men de öppnade inte förrän 15 februari, Och det kan man förstå. Det är ju inte jättemycket folk i omlopp häruppe. Men turen var ändå värd sina mil. Jättevackra vyer och en renflock fick vi se.
Utanför Åre har man byggt en elstope av lite annorlunda karaktär. Det är en konstnär från Åre som designat den. Man ser den från E14när man åker mot Åre. "Asymmetrisk tvåsamhet – i relation följs vi åt" var designerns motivering. Designern heter Anna Cronheden och är från Åre. Spännande och faktiskt riktigt vackert. Men inte lätt att bygga har jag hört.






En ren i Storulvån.



Vackra vägar!



Ett litet vattenfall!




Isen håller på att lägga sig och topparna är snötäckta. Men solen sken ibland och det var ca 5 grader varmt och vindstilla. Det är så bedövande vackert!






fredag 23 oktober 2009

Mössa till maken


I morgon ska vi åka till stugan i Jämtland. Och maken hade ingen bra mössa. Jag hade tänkt sticka en till fars dag men nu fick han paketet i förväg. Det jobbiga har varit att jag inte kunnat sticka när han varit hemma utan det har fått bli kortare stunder här och där. Den blev lite stor men skön! Tror han tyckte att mitt made by kafe-märke var häftigare än själva mössan.

Det är vanlig resårstickning och normal avmaskning och garnet hade jag hemma sedan många år.

Nu håller jag på att packa. Ska ta med massor av pyssel och garn. Så får vi se vad som blir gjort. Det är ganska dålig belysning där uppe så det får inte vara alltför petiga saker, jag är ju i den åldern när man börjar bli skumögd!

Jag hoppas att mitt mobila bredband fungerar i stugan. Då kan jag skriva lite, annars blir det tydt här i några dagar. Men desto mer att berätta sedan!

Eftersom jag är i elbranschen ska jag åka och títta på en elstolpe utanför Åre som är designad av en Årekonstnär! Man får konstiga intressen! Och så blir det väl Åre choklad gissar jag :-D

Trevlig helg!

tisdag 20 oktober 2009

Har ni sett på katten...


... hos Sofia Sobeide?

Hon har virkat världens sötaste katt. Bilderna ovan är från hennes blogg och visar hur bedårande den är!!

Och nu säljer hon mönstret och jag har precis köpt ett! Sofia har lovat att den är ett bra nybörjaralster och dessutom att hjälpa till om jag kör fast. Vilken service! Jag har ju virkat men inte vågat mig på att virka amigurumi, det verkar så "pilligt"! Men jag tycker att katten ser "rejäl" ut så det ska nog fixa sig.

Så nu ska jag se om jag har något passande garn, annars får jag köpa i nästa vecka då jag vet jag kommer till en garnaffär. Så fort det börjar likna något så redovisar jag här på bloggen!

Julbloggar


Har ni också märkt det? Snart är det jul! Jag är lite vart-annat-års-jultokig och i år är det ett galet år! Det kommer säkert lite jul här i bloggen. Men som tur är finns det de som är tokigare än jag och som skapar fina julbloggar! Jag har samlat några av mina favoriter i en blogglista som ni hittar i vänstermarginalen. Den fylls säkert på när jag hittar fler. Tar gärna mot tips!

Problem med länkar?

Jag har ibland problem med att länka. Hela koden visas i förhandsgranskningen trots att jag skrivit rätt och alla tecken är på rätt ställe. Men nu så testade jag att spara ett utkast av inlägget och stänga ner det och när jag sedan tog upp det för redigering hade allt hamnat rätt!

söndag 18 oktober 2009

Ulltavla, del 2



I går skulle jag hem till vännen C för att pyssla. Jag skulle tova en stor tavla till hallen, som ni förhoppningsvis läste om i förra inlägget. Vadmal och tovningsnålar var inhandlade av vännen C. Hon har också ett förflutet som designer av tovade kläder och hade lovat att hon hade vinden full av julröd ull - så det behövde jag inte skaffa! Och nog hade hon vinden full av ull, men inget rött! Så det blev ingen tavla tovad för mig :-(
På höstlovet ska vi åka till Jämtland till stugan några dagar. Hoppas jag hinner få tag på röd ull till dess så jag kan tova där, för jag är jättesugen nu!!!!




Jag gjorde lite annat, bland annat "snodde" jag lite lila och rosa ull (det rosa är lammlockar som C har färgat) och så tovade jag kulor som tillsammans med lite pärlor får bli örhängen.

Och så tovade jag på styrolithjärtan. Vita och röda hjärtan till jul. Det vita är lite grövre ull med en hel del mörka inslag. I det röda har jag tovat in lite lammlockar också. Hjärtarna ska dekoreras med pärlor, kanske spets eller andra band och så hängas upp på snöre i rad. Ni får se när jag är klar. Det gröna gjorde C.




fredag 16 oktober 2009

Tova tavla!


I morgon lördag ska jag åka till mig goda vän C och pyssla. Jag ska försöka mig på att göra en stor tavla att hänga över vår nya hallsoffa. Jag ska tova med röd ull med nål på en grå filt. Många nålsick blir det... Sen ska jag ha i lite cerist, orange och annat som kan passa. Både ull och garn. Vi behöver en färgklick på vår gråa vägg!


Tavlan överst och skylten nedan gjorde jag i sonens skola förra terminen när jag var på besök. Man ser bäst på bokstäverna hur det blir. Hjärtat ska inte ramas in utan spännas på en ram. Därför kan jag bygga lite "djup" i den också. Få se hur det går och hur länge jag orkar hålla på. Måste få tag på en bit skumgummi att ha under medan jag arbetar. De hade stängt pga av influensa i madrassaffären här idag:-( Vännen C är i alla fall väldigt kreativ och det är hon som har ull. För några år sedan gick hon en designutbildning och tovade då eget tyg som hon sydde jättefina dräkter av. Synd att jag inte har någon digitalbild på dem. Få se om hon gör något åt det hållet i morgon. Annars har det regnat hela dagen idag och nu är det tristhöst i stället för härligt klar och solig höst.





torsdag 15 oktober 2009

Jag är så glad!

I går när jag kollade in på min blogg så hade jag fått en kommentar och så var det en till idag! Och dessutom en följare! Jag kunde inget om detta med bloggande när jag började för 15 dagar sedan och visste inte riktigt vad detta med följare var. Men nu har jag lärt mig och dessutom fått en egen :-D. Så nu ska jag också anmäla mig på några av de bloggar jag följer. Och jag har haft 88 besök! Undra när det är dags att fira? Måste man vänta till man kommer upp i tiotusen besökare??
För övrigt så blev det inget lappmonterande igår, det blev arbete - tyvärr. Men nuförtiden hör det till ovanligheterna att jag sitter vid datorn på kvällarna och jobbar. Men ibland går det inte att undvika. Är gammal arbetsnarkoman så jag måste passa mig så jag inte trillar dit igen! Och apropå arbete så är det kanske dags att påbörja dagens värv, så att kvällen blir fri till trevligare saker, som att fortsätta virka mormorsrutor - 10 klara nu.

onsdag 14 oktober 2009

Namnband och tofflor!

Här är resultatet efter tvätt med såpa och liten platsboll! Urhärliga tofflor som min mamma ska få. Hon sitter i rullsttol och behöver bya ut sina fårskinnstofflor. Jag funderade på att göra ett broderi också men tror att jag hoppar över det och testar nästa gång istället. Idén och mönstret kommer ifrån Crochetra och hon har i sin tur gjort om ett mönster från fröken c.

Heter det tofflor eller toffler förresten?

Hur som helst så har mina namnband kommit också så nu ska här sys i lappar i kväll! Tycker de blev jätteläckra och att jag blev lik mig på bilden ;-).




måndag 12 oktober 2009

Filt av mormorsrutor påbörjad

Lördagens virkfest med bästa vännen Å gick jättebra och jättefort! Så fort att jag glömde att fotografera! Jag virkade i grått och Å hade köpt jättefint garn i härliga färger! Jag ångrade mitt gråa val men nu var ju garnet köpt. Fast jag kommer att behöva köpa till massor om det ska bli en hel filt. Åtta rutor blev det och då har jag gjort två rader av alla färger utom den vita och svarta. Och så har jag fäst vartefter! På kvällen kom de äkta hälfterna och så åt vi gott och när grabbarna tittade på fotboll fortsatte vi.

På söndagen ville sonen övningsköra på symaskinen. De håller på att ta symaskinskörkort i skolan och han tycker det är så roligt. För att inte bara sy på papper plockade jag fram lite tygbitar och snabbt hade han sytt en mössa till Kaj! Kaj är gosebjörnen som snart inte har någon päls kvar så han kan behöva lite värmande kläder till vintern.

fredag 9 oktober 2009

Virklördag med bästa vännen!

I morgon lördag är det äntligen dags för min och bästa vännens virkdag! Länge planerad men svår att få in. Vi träffas vid 13 för att påbörja våra virkprojekt, mormorsrutor. Vad det ska bli vet vi inte riktigt, men jag lutar åt att hålla fast vid utsprungsplanen, en filt. Vännen börja backa lite och snackar nu om en väska... Jag har i alla fall inköpt ullgarn i tre grå nyanser, vitt och svart och ett nystan rött för att eventuellt stoppa in någon röd effekt på några ställen. Få se om jag vågar! I alla fall så tänker jag förenkla genom att göra lite större rutor, med kanske två varv i samma färg. Och så ska jag testa att virka ihop rutorna som Tummelisa visade att man kunde.
I alla fall så avslutas eftermiddagen med middag med våra kära makar och antgligen fotboll på TV och mer virkning! Ska bli superkul och jag återkommer med rapport nästa vecka hur det gått för oss!
Trevlig helg!

Mössa!


Nu är min mössa klar! Mönstret är hämtad ur boken Sticka i romantisk lantstil, även blomman. Jag gjorde en som jag sydde fast på mössan och en som jag ska ha som brosch på kappan. Men jag använde (naturligtvis) inte det rekommenderade garnet utan ett alpackagarn som jag köpt på Tradera (verkar vara dagens ämne!). Och det ljusare är ett garn jag köpte på rea på 80-talet. Och det har jag 600 g av så det kanke kan bli ett lite större projekt framöver.

Men mössan blev LITE stor, så jag har vikt upp resåren och fäst den med blomman. Det blev lite 20-talsstuk tycker jag. Ska be maken fota mig i mössan någpn gång. Här har jag använt en hoprullad frottéhandduk som hattstock med sådär resultat. Jag har mer alpacka så jag ska nog sticka ett par lite längre torgvantar/pulsvärmare och virka spets med det ljungrosa.

Garninköp på Tradera



Mjölkgarn! Det lät så spännande så jag kunde inte låta bli. På bilden på Tradera såg garnet lite tjockare ut än det var i verkligheten. Min plan var därför att försöka sticka tröjor till grannens tre (!) nakenhundar. Men jag tror det blir för tunnt för att jag ska ro det projektet i hamn. Så nu lutar det åt att försöka mig på en lite mer avancerad sjal än jag stickat hittills. Har sett så många underbara sjalar. Ett tag funderade jag på att virka en sjal i mormorsrutor...? Så jag får fundera ett tag till. Förslag mottages tacksamt! Har du stickat något i mjölkgarn?


Nästa fynd var detta franska blandgarn. Kanske det kan bli nakenhundkläder? Eller en huvtröja till nioåringen? Men oavsett vad så behöver jag mer garn. Och jag skulle vilja ha samma kvalitet i svart och flera av de härligt klara färgkluttarna som finns - grönt, blått, orange, rostrött. Garnet heter Podium och är från Bergere de France. Har googlat men kan inte hitta någon återförsäljare i Sverige. Är det någon som har något tips? Annars får garnet ligga och så hoppas jag att jag kommer tillbaka till Provence i sommar igen. Vi är på husjakt men "allt" är redan bokat!



onsdag 7 oktober 2009

Påbörjade projekt

Tre påbörjade och snart avslutade projekt. När jag är helt klar ska jag fota och presentera dem med länk till var jag hittat inspiration och mönster! Det är pulsvärmare, tovade tofflor och en mössa.

tisdag 6 oktober 2009

Tävla med Panda


Ännu en utlottning idag. Det är Mia som gjort boken "Virka amigurumi" som firar att boken sålts i 10 000 ex genom en utlottning. Du hittar tävlingen på bloggen "En kreativ liten blogg". Jag lyckades inte länka så jag klistrar in adressen här: http://booip.blogspot.com/2009/10/en-ny-utlottning-for-att-fira.html
Tävlingen pågår till den 20 oktober.

Tävlingar!



Drutten pysslar! firar 10 000 besökare med att lotta ut dessa charmiga halloween-amigurumisar! Sista tävlingsdag är den 18/10





Bessemess! ordar en utlottning till förmån för rosa bandetinsamlingen. Tävlingen pågår till den 10 okotber och för varje tävlingskommentar sätter Bessemess in 3 kr till rosa bandet. En utmaning att anta till nästa år! Halskragen är också urvacker så det är klart man vill vara med och tävla!







måndag 5 oktober 2009

Åremössan


Bilden jag använder som rubrik till min blogg föreställer att antal sk. Åremössor som jag stickat. När sonen kom hem med sin mössa efter sportlovet förra året ställde sig hans nioåriga kompisar i kö för varsin. Och här är några av dem jag stickat. Garn och mönster har jag köpt i Åre (som sig bör) hos http://www.kaki.se/. Snabbt och enkelt och en väldigt skön mössa att ha på sig i kylan.

lördag 3 oktober 2009

Höstpyssel

Inte världens bästa bild men jag var tvungen att ta den medan solen sken, därav skuggorna.


Den sista fina hösthelgen här i Mälardalen klippte jag ner vår kaprifol. Av några slanor formade jag ett hjärta och knöt ihop med vanligt grönt trädgårdssnöre. Sedan plockade jag nypon och trädde upp på en tunn ståltråd. De placerades med lite olika mellanrum, och placeringen justerades när jag sedan virade tråden hit och dit runt kaprifolhjärtat. Jag försökte på så sätt få hjärtat lite mer platt, med tveksamt resultat. Nu hänger den i alla fall på vår dörr och får så göra tills det blir dags för en julkrans!








torsdag 1 oktober 2009

Premiär!!!

Mitt första inlägg i min egna blogg! Jag har varit sugen länge nu men inte riktigt vågat. Men så tänkte jag att jag utnyttjar alla andra kreativa personers bloggar så jag måste försöka ge lite tillbaka. Och så verkar det så kul! Men jag är inte alls lika duktig att handarbeta som många andra, vilket hållit mig tillbaka lite. Men så kom jag på att om jag visar att man kan njuta av att skapa trots att det blir lite si och så då kanske fler vågar sig på att skapa i garn, tyg, ull, betong eller vad det nu kan bli. Just nu är jag lite på gång med julen, redan! Det var ju frostvitt i morse så det känns inte alltför konstigt i alla fall. Många planer och några påbörjade projekt. Jag får anmäla mig till gruppen som gärna startar många projekt samtidigt. Men jag har imponerats av mig själv att jag också slutfört en hel del under sommaren!Jag vill gärna visa lite av vad jag gjort, men eftersom jag vill länka till den blogg där jag hittat mönstret eller idén så gör jag inte det förrän jag blivit kompis med Blogger och vet att jag kan länka. Så ni får stå ut en stund, hoppas ni kommer tillbaka om en stund för att se om jag lärt mig! Så tills vidare bjuder jag på några egenhändigt tagna höstbilder så att det händer något här hos made by kafe.

Vårt enda äppelträd gav för första gången en ordentlig skörd, härliga Alice!

En höstplantering i en gammal kopparbalja.


Massor av rönnbär är det i år - få se om vintern blir snörik!