fredag 18 december 2009

Honungssenap


Varje jul gör jag senap till julbordet. Det är ett recept jag hittat i SvD för länge sedan och jag har för mig att det kom från något hotell eller gästgiveri i Mariefred, men är inte säker. Senapen är rätt stark, men god på skinkan! Det lustiga är att trots att jag gör lika varje år så varierar styrkan mellan åren. Kan det bero på honungen? Årets hör inte till de starkaste men har definitivt bett! Jag har olika honung varje år. I år har jag en flytande honung som jag köpte i Camarge i Provence, Frankrike. Vill ni prova så kommer receptet här:

1½ dl Colmans senaspspulver
1½ dl strösocker
1 ägg
1½ dl grädde
2 msk honung (flytande är lättast att använda)
½ msk ättiksprit (12%)

1. Blanda allt utom ättikspriten i en kastrull (gärna med tjock botten för det bränner lätt fast). Koka upp under omrörning.
2. Ta kastrullen från värmen och blanda i ättikan.
3. Häll på burkar och förslut och ställ kallt.

Den håller i flera månader så egentligen är det ett julpyssel man kan göra tidigt. Men det hör till att koka senapen strax före jul.

En burk Colman senapspulver innehåller knappt 3 dl. Jag brukar göra dubbel sats och ta i hela burken. Det brukar funka.

En burk ska vännen C få. Det är också tradition! Till den virkade jag en hätta efter idé och mönster från fröken Elsa. Du hittar det här. Fast eftersom jag glömde bort mig och virkde något varv för mycket så blev hättan lite stor och behövde "snöras fast" så jag virkade ett varv med hål (stolpe, luftmaska, hoppa över en fast maska, stolpe osv) och så ett varv fasta maskor och så en spets. Denna har jag gjort som på julflingan som jag visade här. Det är fem luftmaskor, en fast maska i första luftmaskan X 3, en smygmaska i samma maska som den första luftmaska, 3 smygmaskor, upprepa varvet ut. Man kan få fuska om inte maskantalet stämmer, men det gjorde det för mig!. Hoppas ni fattar trots min påvra beskrivning.

1 kommentar:

  1. Vad kul att hitta in till dig. Jag ska strax, om 30 min åka till Västerås och hämta min son som pluggar där. Må så gott

    SvaraRadera