söndag 1 november 2009

Halloween

Jag är inte så förtjust i Halloweenfirandet men med barn i huset är det svårt att undkomma. Mysigt är det med alla ljus både ute och inne och jag måste erkänna att jag gillar att göra pumpalyktor! I år hade sonen ritat ansiktet så jag behövde "bara" karva och skära.

Av lite av pumpaköttet gjorde jag någon slags pumpachutney. Jag använde chilin som vi odlade i somras och den är det drag i. Lite äppelcidervinäger, russin, flytande honung, röd lök och ättikssprit och en skvätt konjaksglögg (!). Det blev riktigt gott och vi åt av den tillsammans med kyckling.


Men det mest spännande på menyn var efterrätten! I förra numret av Allt om Mat hade de gjort marängspöken som godis. Jag tog idén men la till en "pumpaglass! Först spökena!


Vanlig marängsmet som spritsat ut på bakplåtspapper. Nudda vid kropparna för att få armar. Kletigt och resultatet blev lite si och så men med fantasi ser man ju att det är spöken...

Pumpaglassen är inte gjord på pumpa. Tror inte det skulle bli så gott. Jag tog först två paket vanlig vaniljglass som jag lät halvsmälta. Sedan rörde jag ihop dem och smulade ner lite maränger som blivit "ospökiga" i smeten. Jag använde en sockerkaksform med löstagbar kant och så la jag upp glassen så pumpalikt som möjligt. Täckte med folie och ställde in i frysen igen. Sedan gjorde jag en egen vaniljglassmet som jag färgade med karamellfärg (gul och röd) så den blev pumpafärgad. Och jag körde den i glassmaksinen. Det går naturligvis bra att frysa den i frysen. Kom ihåg att röra lite i den i bland bara. Innan glassen stelnat för mycket tog jag fram formen med köpeglassen i och så smetade jag på den pumpaförgade glassen utanpå. Jag försökte få till en pumpaform men glassen var för mjuk så jag fick ge upp. In i frysen igen till serveringen. Då ställde jag ut spökena runt glassen. Jättegott!




3 kommentarer:

  1. Oj glassen låter supergod och spökena är jätte häftiga! Låter som ett mysigt halloween firande. :)

    SvaraRadera
  2. Roligt att du är med och tävlar!
    Vi önskar dig lycka till!
    Fin blogg du har =)
    Mvh Nina & Malin

    SvaraRadera