tisdag 24 november 2009

Tovade örhängen i använd-vad-du-har-utmaningen


Kulorna tovade jag i desperation en gång när jag skulle göra en tavla av röd ull som visade sig inte finnas. Igår monterade jag ihop dem med pärlor till örhängen. De är lätta vilket är bra för mig som lätt får ont i örsnibbarna om jag har tunga örhängen.

7 kommentarer:

 1. Jättefina! Har du stoppat in hela smycket i tvättmaskinen (kanske en dum fråga av en novis) eller hur gjorde du? Jag blev så sugen på att prova.

  SvaraRadera
 2. Nej men det är ju inte så lätt att gissa. Jag har nålfiltat kulorna. Det gör du med ull (inte spunnet till garn) som är färgad. Ull kan du köpa på tex Panduro eller Tradera. ibland kan man hitta påsar med lite mindre bitar ull i flera färger på Tradera till bra pris. Det finns särskilda ställen som bara säljer ull också, kolla på nätet. Du behöver också en filtningsnål, den kan du köpa på samma ställe som ullen. Den har små hullingar som tovar ullen. Slutligen behöver du ett underlag, en bit skummgummi, tex en disksvamp. Ta lite ull och rulla ihop till en boll i handen, gärna lite större än du vill ha den färdiga. Sedan sticker du nålet i kulen, flera gånger upp och ner samtidigt som du formar den rund. Du märker ganska snart att den blir hårdare och mindre. Stick till du får den i rätt storlek, vill du ha större så lägg på lite mer ull och stick fast. Sedan kan du lägga på andra färger i mönster och sticka fast. Har inte provat men är sugen på att försöka nåla fast lite trådar av silkesgarn som mönster. Det är lätt men var försiktig med fingrarna. Jag ska snart lägga ut några hjärtan där jag nålat fast ull på styrolithjärtan, det är superlätt. Och längre fram ska jag visa en tavla där jag nålat fast ull på vadmal. En kul hobby som jag kan rekommendera, bara man skaffat nål och ull så finns inga gränser för vad man kan göra. En del är duktiga och gör till och med dockor! Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Så långt tänkte jag inte. Jag har både filtnålar och ull hemma, men har bara provat lite en gång. Jag undrar hur du har satt dit pärlorna. Har du tovat två kulor och sytt ihop med pärlan emellan? Tyckte att det såg ut som om mittpärlan var trädd på vanligt garn. Jag får väl prova mig fram :-) De är så fina!

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att du gillar dem. Montering har jag gjort med hjälp av ett s.k. pärlstift. Det är ett silvrigt stift med en platta längst ner. Där trädde jag upp pärlor och ullbollar och så böjde jag till en ögla längst upp som jag hängde i själva örhänget. Det var lite svårt att få igenom stiftt i ullkulan men det gick med lite pill. Men jag tror säkert att man kan använda garn eller tråd också och trä upp dem på.

  SvaraRadera
 5. Vilka härliga örhängen, jag gillar färgerna helskarpt.

  SvaraRadera
 6. Hej
  Om du letar efter jättehärliga tovade tofflor och väskor - gå in och titta på www.netasull.dinstudio.se
  Halsningar
  Lina

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Hamnade här när jag sökte på google efter tovat. Är så sugen på o börja/testa/få tummen ur...!
  Tack för lite inspiration!
  Mvh Irène

  SvaraRadera