fredag 30 april 2010

Använd det du har - majutmaningen


Nu drar Beas Barnslikheter i gång en använd-det-du-har-utmaning. Läs om reglerna på hennes blogg eller klicka på bilden till vänster. Och anmäl dig du också!

tisdag 27 april 2010

Jeanstyg


När jag gick igenom garderoberna inför våren hittade jag massa barnjeans undanstuvade. Jag som skulle laga alla hål på knäna! Min som gör hål på sina jeans på ett ögonblick.

Nu är många av dessa för små. Något par får bli slängshorts till sommaren och något par kan användas om han ska måla något eller så. Men alla andra? Som bara ligger där och väntar på att bli använda? Nu ska jag surfa runt lite och se om jag kan hitta någon bra beskrivning på hur man kan använda gamla jeans. En av makens gamla blårutiga skjortor som hamnat i slängahögen har jag lagt beslag på också, den matchar jeanstyget jättefint.

torsdag 22 april 2010

Vinter?


När vi vaknade i morse, den 22 april, såg det ut som på bilden nedan! Den är tagen vid 6-tiden, därför är den lite mörk. Och det ligger kvar på hustaken och marken, och det snöar hela tiden!!! Nyss bröt solen igenom och det såg ut som en fin vinterdag. Stackars alla blommor och byggubbarna (idag två unga killar dock) som håller på ute och bygger till vårt kök!


Och stackars kompisen på bilden nedan. Han bor i snåret precis utanför vår tomt sedan tre år. Han är i och för sig här på vintern också, men ändå. De kanske har ägg. Det finns nämligen en hona också. Men henne ser man i princip aldrig. Tuppen däremot väcker oss vid 5.30 den här tiden på året. Då står han på en sten uanför vårt sovrumsfönster och gal!!! Men han är så charmig att det inte gör något.


Blomman överst och här under var en konstig sak jag fick en gång av en vännina. Det var som gröna blad i en glascylinder som jag misshandlat och bara vattnat ibland. Och helt plötsligt så a) började den växa ur glaset, b) blomma. Och då tror jag att det är en hoya. Kolla in Mia's blogg om du vill läsa om hoyor. Hoppas Mia kan bekräfta att detta är en hoya. Undra om jag kan plantera den i en kruka och få den att bli en "riktig" planta?


Det är dåligt med pysslandet. Vi håller på att korrekturläser vårt betänkande som ska gå till tryck på fredag så något annat hinns inte med. Och när jag stänger datorn för kvällen så är det sängen som gäller direkt, jag ser i kors!

fredag 16 april 2010

Liten redovisning


Jag har fått hem mer garn till min kofta av mormorsrutor. Jag bestämde mig för att göra en stor ruta på ryggen för garnet är ganska tjockt. Nu får jag ju lite lufthål! Få se om jag kan få ihop delarna, framför allt är jag orolig för ärmarna.


Sedan har jag påbörjat en kofta till en baby i ett garn som jag köpte på rea någon gång i slutet av 80-talet/början av 90-talet. Det är faktiskt jättefint, lite skimrande nästan. Och otroligt mjukt! Problemet även här är att jag inte har någon beskrivning och inte någon baby att prova på. Så jag vet inte om proportionerna blir rätt eller vilken storlek jag skickar. Men jag tänkte göra klart den här i allafall. Jag har bara ärmarna kvar. Och sedan en kant runt om.


Önskar alla en trevlig helg men massor av sol och värme!

tisdag 13 april 2010

Det är gjutet!


I förrgår pysslade sonen och jag med lite cementgjutning. Jag hade köpte en behändig liten låda fincement på Panduro. Eftersom det var ganska kallt ute så höll vi till i tvättstugan. Det gick bra, inte alls klet eller damm överallt. Jag lovar!

Sedan kunde resultatet blivit lite bättre men vi lär oss. En sak jag insåg var att jag nog blandat betongen lite för tjock.

De här hjärtarna får dekorera i altankrukor eller i mitt fyrkantiga fågelbad i sommar.


Ljusstakar som sonen gjorde själv! Inte lätt att få dit ljushållarna centrerat och tillräckligt djupt.


Änglar som även de kommer att hamna i någon plantering troligtvis.


De här firrarna hade jag tänkt snurra ståltråd kring och montera på dukklämmor som duktyngder. Men jag kan inte använda alla så det får bli en ny omgång nästa gång vi blandar cement.

Och det blir i morgon för då ska vi gjuta den här!




Nej så duktiga har vi inte blivit så vi törs gjuta grund! Men detta är vad som ska bli plattan till vår utbyggnad av köket. Och den ska gjutas men kanske inte i morgon, de verkar ha lite mer att göra innan. Återkommer med rapport om hur bygget fortskrider.

söndag 11 april 2010

Kofta i mormorsrutor?


Jag köpte ju lite M&K Ecoull Color på rea och började virka mormorsrutor. Nu har jag sytt ihop dem till två framstycket lagon stora för en kofta åt mig.


Sedan har jag gjort små olivgröna rutor som jag sytt ihop som nederkanten på ärmen och nu virkar jag ärmen i halvstolpar. Jag har ingen aning om hur jag ska få ihop ärmhålet men det får lösa sig när jag kommer dit.


Jag är också ganska säker på att garnet inte kommer att räcka till ryggen så jag måste antagligen lägga till en ytterligare färg. Och jag funderar på om jag ska virka ryggen enfärgad i halvstolpar, en enfärgad stor mormorsruta (+ varv med halvstolpar) eller en flerfärgad mormorsruta (då kan jag använda eventuella rester av det inköpta garnet.



lördag 10 april 2010

Sockor för lata!


Jag har laddat hela vintern för att lära mig sticka sockor. Enkla sockor i färdigrandat garn. Men jag har inte tagit mig för.

Men sedan hittade jag de här sockorna hos Min lilla värld. Anki stickar på beställning och jag kan garantera att de är både vackra och sköna. Jag valde vita trots att det kanske inte är det mest praktiska. Men de här ska jag ha som snyggsockor! Tack Anki för allt jobb du lagt ner!


Inte lätt att fota sockorna så jag var tvungen att sätta på mig dem och fota mitt eget ben! Tur att man är lite vig fortfarande.

torsdag 8 april 2010

Min vinstmössa


Jag hade jn turen att vinna ett virkkit hos Ozas pysselverkstad före påsk. Och i tisdags kom kitet, garn, virknål i bambu och mönster. I går kväll virkade jag mössan framför en mängd mindre välgjorda TV-program som inte krävde min uppmärksamhet. Snabbvirkad således. Men jag tyckte inte att mönstret var jätteinstruktivt och man ska nog eg. ha mer virkvana än jag för att kunna vara säker på att man gjort rätt. Men en mössa blev det och garnet är härligt mjukt och var roligt att virka med. Det heter Muchis men av banderollen framgår inte vad det är för blandning. Någon slags ull är det dock.

Kanske blir det en vit mössa också som jag tror passar min sjal från syslöjden som jag ska fota och visa här framöver.

Tack snälla Oza för vinsten!

måndag 5 april 2010

Jag har fått en fin utmärkelse!


Från Filimarans Funderingar har jag fått den här fin utmärkelsen! Tusen tack - jag blir så glad och stolt! Med utmärkelsen följer att man ska:

1. lägga ut Awarden.
2. ge den till 12 personer.
3. länka till dessa också.
4. meddela dessa att de har fått den.
5. ange vem man har fått den ifrån.

Nummer ett och fem är avklarde. Och denna gång har jag kommit fram till att inte skicka vidare utan lämnar den till alla på min blogglista. Dels är det många som redan fått den, dels är det så svårt att välja.

I morgon är det vardag igen och vi drar igång vår utbyggnation av köket. Det kommer någon rapport från bygget vad det lider. Just nu håller jag på att sy ihop mormorsrutor och försöker komma på hur jag ska få ihop en kofta av dem. Det kommer en rapport om det också framöver.

lördag 3 april 2010

Glad Påsk!


Det är bara att konstatera - jag går inte riktigt igång på påsken rent pysselmässigt! Inte pyntmässig heller. Påskmaten går jag igång på däremot.

Kycklingarna ovan är mer nostalgi än något annat. De har alltid funnits hemma hos mina föräldrar. Då stod de på telefonbänken i hallen. Kommer ni ihåg "förr i tiden" när man hade en liten bänk man kunde sitta på och så var en liten upphöjning där telefonen (svart) stod och så fanns en låda där man hade telefonkatalogen?


Jag gjorde i alal fall några nålfiltade ägg att hänga i riset. Som tur var kunde 10-åriga sonen fixa öglan som äggen hänger i för det klarade inte jag! De större filthönorna gjorde sonen för några år sedan, en Pandurosats.


Och som en påsköveraskning har jag fått en award från Filimarans Fundeingar. Jag blev så klart jätteglad och hedrad! Men jag ska suga på den över helgen och återkommer för nu ska vi iväg till makens syser och svåger och äta påskmiddag!

Trevlig helg allihop och hoppas ni har lika härlig vårsol att njuta av som vi har!