torsdag 31 december 2009

Gott slut och ännu bättre nytt!


Vill önska alla som kommer förbi ett riktigt gott nytt år! Jag lovar att inte avge något nyårslöfte. Efter nyår ska jag städa bort julen i bloggen, det lovar jag i alla fall! Jag har ju bara haft min blogg i tre månader men tycker redan jag har träffat på så många trevliga och inspirerande människor! Innan jag började blogga själv läste jag en massa bloggar och blev inspirerad. Så jag kände att jag ville ge lite tillbaka, om jag kunde. Så jag hoppas att jag kan inspirera någon annan att skapa något själv, bland annat genom att visa att det inte behöver bli perfekt för att det ska vara fint! Och genom att blogga och få kommentarer (tusen tack - jag tycker det är sååå spännande att se vem som varit inne och skrivit!) så hittar jag hela tiden nya trevliga bekantskaper!

Så jag ser fram emot ett nytt år med nya utmaningar och nya kontakter och massor av pyssel!

Sköt om er, ta det försiktigt i kväll med raketer eller om ni ska ut på vägarna - så ses vi nästa år!

Nyårskramar från Kafe

onsdag 30 december 2009

Det bidde ...


Tack för goda råd, Call Design. Fröken Elsa och Mia! Det var både för och emot men konstigt nog så hjälper det att få höra andra resonera om samma sak. Så nu har jag bestämt mig. En pläd blir jättedyr och kommer att ta evigheter att göra klar. Och jag ska ha snabba små projekt som blir klara för att må bra! Och när till och med Fröken Elsa lagt ner plädprojekt och gjort kuddar istället så tycker jag att jag också får. Och så får jag komma igen när jag har restgarner och massor av tid och göra en filt i framtiden. Det kan bli min 10-årsplan! Så kuddar bidde det - eller blir. Först har maken beställt en varm mössa, den förra jag gjorde (i smyg) blev för stor!

tisdag 29 december 2009

Åremössan - igen


Sonen kom hem lycklig från skolan några dagar före jullovet. Jag har ju stickat Åremössor till hans killkompisar, och även till några mammor och systrar (fast de har fått köpa en!). Den här dagen hade Tjejen med stort T i klassen frågat om hon fick prova sonens Åremössa och tyckt att den var skön och fin!!! Genast erbjöd sonen att jag skulle sticka en till henne och hon beställde en grön. Det gör jag så gärna, för det är en jättetrevlig tjej och så var det kul att slippa svart ett tag. Så här blev den i alla fall.


När vi skulle köpa garn visste vi inte om vi skulle ta den ljusa gröna eller den mörka så det blev bägge och så fick hon välja. Så nu ska jag nog göra en ljusgrön åt mig själv, jag har bara 3 Åremössor tidigare. Jag har också ett mörklila garn hemma sedan förra året som jag är sugen att göra en mössa av. De två lilamelerade köpte jag billigt på Tradera. Jag har en sån mössa (why not?) och nu funderar jag på att försöka virka ett par tumvantar av dessa nystan. Återkommer om det fungerade.

Vinn en ängel hos Sofia-Sobeide


Jag brukar lägga tävlingar i vänstermariginalen men när Sofia-Sobeide firar 10.000 besökare måste jag lägga ut tävlingen i bloggen också. Se vilken söt ängel man har chans att vinna. Sista dag att tävla är 13 januari och du hittar tävlingen här eller genom att klicka på bilden i vänstermarginalen.

måndag 28 december 2009

Vad bidde det då...?


Jag sitter och funderar på min mormors-pläd. Ska jag verkligen göra alla dessa rutor och sy ihop till en pläd. Som i bästa fall kommer att ligga snyggt ihopvikt över soffkarmen. Eller ska jag göra två snygga kuddar? Jag såg exempel på det här hos BetongSnäckor & Änglar. Mina rutor är också i vit-grå-svart. Jag tänker mig tre x tre rutor på ena sidan (de är ganska stora) och så en jättestor på baksidan. Det blir ganska stora kuddar.

Ska jag göra filten måste jag lägga ut en förmögenhet på garn. Och så finns det så mycket annat kul jag vill göra... Kan någon hjälpa mig att bestämma mig?

lördag 26 december 2009

Lite julpynt som blev klart sent!


Jag passade på att göra islyktor när det var så kallt ute. Tre plasthinkar-/bunkar i olika storlek fyllda med vatten. De fick stå över natten och på morgonen såg de genomfrysta ut. Men när jag vickade upp dem så var det ett vattenfyllt utrymme inuti. Men väggarna och botten (fast det var det som var överst i hinken) var frysta. Hoppas inte det blir mildväder utan att de håller över nyår också!


Ett stilleben med en betongmadonna som jag köpt här. Ljuskoppen har jag gjutit själv och mossklotet är ett oasisklot som jag klätt med grönmossa och virat en grön ståltråd runt och satt dit dekornålar i silver (från Panduro).


Och dörrhjärat fick lite dekor i form av en ängel jag hade hemma och ett julband.

fredag 25 december 2009

God fortsättning

´
Ett lite fotokollage från julafton. Vi hade en sån där sagojulafton med sagolikt vacker ute med all snö på marken och på träden, massor av levande ljus ute och inne, 11 personer hemma som åt, drack glögg och delade julklappar. Och åt igen... Mysigt i kubik! Och helt plötsligt gjorde det inte något att jag inte städat köksskåpen, hunnit gjort limetryffel eller gjort klart allt julpynt! Hoppas era jular varit lika underbara! Och god fortsättning!

onsdag 23 december 2009

GOD JUL!


Nu tar jag julledigt och vill önska alla som kommer förbi bloggen en riktigt skön och avkopplande julhelg!

tisdag 22 december 2009

En sista-minuten-istället-för-krans till ytterdörren


Min dörrkrans var så ful att det behövdes något annat till jul. Jag hade länge velat göra ett mosshjärta men har inte kommit iväg efter mossa!!! Så nu köpta jag på Plantagen och så gjorde jag stommen av tidningspapper som jag virade tråd runt. Sedan klädde jag in med mossa och virade lite finare grön tråd runt (från Panduro). Det är Fin i Formen som inspirerat till detta, om du vill se hennes superfina alster så titta här. Vet inte om jag ska dekorera det lite också. Men jag vet inte med vad. Har inte hunnit gjuta änglarna som jag tänkte ha hängande. Men något juligt band ska jag ändå försöka få dig. Hjärtat får hänga ute medan jag funderar, för inne är det för varmt för mossan som är VÄLDIGT skräpig. Och ja, hjärtat ska ha en sned spets, men den kunde blivit lite längre och lite smalare...

Tre små paket


Tre virkade disktrasor blir tre små paketet till jul. Jag har inte hunnit göra någon till mig själv så jag vet inte hur de funkar. Idén fick jag hos Drutten men jag har också sett det hos flera andra bloggare. Någon hade i alla fall gjort en "konsumenttest" som visade att den virkad disktrasa i lingarn inte sög upp lika mycket vätska som en vanlig köpedisktrasa men att den gnuggar bort fläckar bra! Och så är det ju miljöaspekten. Jag försökte mig på snäckmönstret men vet inte om jag har gjort rätt. Jag har aldrig virkat efter diagram tidigare. Mönster finns bl.a. hos Drops (jag använde ett som hörde till handledsvärmare). Jag har använt Linen från Marks & Kattens. En härva blir en disktrasa och jag har en kvar, en blå, som blir en trasa till mitt kök lite senare!

måndag 21 december 2009

Små gå-bort-presenter


Här är två av mina stärkta dukkorgar med Marianne och inslagna i cellofan klara att tas med som liten julgåva när vi åker på besök i jul. Det var svårt att få ett vettigt foto på dem, mörker i kombination med det blanka cellofanet...

lördag 19 december 2009

Julstämning i svartvitt


Bara en lördagshälsning från min hallbyrå med mitt vita plåthus (det får stå kvar hela vintern). Tavlan på väggen har svärfar tagit vid Slussen i Stokholm på 50-talet och framkallat själv. Sedan har det legat undanstoppat tills jag fick det för ett tag sedan. Då blev det inramat och åkte upp direkt. Det är något speciellt med gamla svartvita foton som är framkallade "på riktigt". Det går inte att få samma känsla i digitalfoton man skriver ut på en skrivare! Börjar bli nostalgisk=gammal???

fredag 18 december 2009

Honungssenap


Varje jul gör jag senap till julbordet. Det är ett recept jag hittat i SvD för länge sedan och jag har för mig att det kom från något hotell eller gästgiveri i Mariefred, men är inte säker. Senapen är rätt stark, men god på skinkan! Det lustiga är att trots att jag gör lika varje år så varierar styrkan mellan åren. Kan det bero på honungen? Årets hör inte till de starkaste men har definitivt bett! Jag har olika honung varje år. I år har jag en flytande honung som jag köpte i Camarge i Provence, Frankrike. Vill ni prova så kommer receptet här:

1½ dl Colmans senaspspulver
1½ dl strösocker
1 ägg
1½ dl grädde
2 msk honung (flytande är lättast att använda)
½ msk ättiksprit (12%)

1. Blanda allt utom ättikspriten i en kastrull (gärna med tjock botten för det bränner lätt fast). Koka upp under omrörning.
2. Ta kastrullen från värmen och blanda i ättikan.
3. Häll på burkar och förslut och ställ kallt.

Den håller i flera månader så egentligen är det ett julpyssel man kan göra tidigt. Men det hör till att koka senapen strax före jul.

En burk Colman senapspulver innehåller knappt 3 dl. Jag brukar göra dubbel sats och ta i hela burken. Det brukar funka.

En burk ska vännen C få. Det är också tradition! Till den virkade jag en hätta efter idé och mönster från fröken Elsa. Du hittar det här. Fast eftersom jag glömde bort mig och virkde något varv för mycket så blev hättan lite stor och behövde "snöras fast" så jag virkade ett varv med hål (stolpe, luftmaska, hoppa över en fast maska, stolpe osv) och så ett varv fasta maskor och så en spets. Denna har jag gjort som på julflingan som jag visade här. Det är fem luftmaskor, en fast maska i första luftmaskan X 3, en smygmaska i samma maska som den första luftmaska, 3 smygmaskor, upprepa varvet ut. Man kan få fuska om inte maskantalet stämmer, men det gjorde det för mig!. Hoppas ni fattar trots min påvra beskrivning.

onsdag 16 december 2009

Äntligen snö!


Igår fick vi så där 25 cm snö. Det snöade med stora, fina flingor :-D Till och med trapptomten blev lite insnöad!

Och julstämningen infann sig. Och därmed stressen. Allt jag vill hinna med... Som ni märker så har jag inget pyssel klart att visa. Men massor av halvfärdigt!


Mina lavendlar kämpade sig igenom snön och ger hopp om en kommande sommar (jag gillar snön men längtar ändå till sommaren!).

Nedan är makens pyssel. En granbock. Den ska förses med ljusslinga, ett litet band och en bjällra. Till helgen hoppas jag!

lördag 12 december 2009

Matchande virkning


Tyckte min virkning passade så bra med adventsstaken att jag blev tvungen att ta en bild! Vad det ska bli? Julklapp...

Rösta fram Drops nästa kollektion!


Drops har lagt ut massor av modeller för vår/sommar 2010 (längtar!!)och vill nu att vi hjälper dem att välja vilka som ska komma med i kollektionen. Jag tyckte det fanns massor av snyggt och fast jag inte brukar göra kläder så blev jag sugen. Vill du kan du rösta här.

Bilden är Drops hemsida och medellen en av dem man kan rösta på - en av mina favoriter!

fredag 11 december 2009

Äntligen lite pysslat som blivit färdigt!


På lördag ska vi till makens syster med familj för att fira makens pappas födelsedag. Som en liten present till värdinnan tänker jag ta med denna skål och förhoppningsvis är den fylld med hemmagjort godis, annars blir det köpegodis (Twist är inte så dumt som man kan tro!)


Jag köpte ett gäng dukar, vita och röda, på Tradera tidigare i höstas med tanke att göra skålar. Men jag trodde man skulle doppa dem i tapetklister. Men Crochetera fick mei på andra tankar. Hon har gjort massor av fina gjerjer av virkat och stärkelse, kolla hennes blog. En bra instruktion som hon gjort hittar du här. Jag tog 1,5 dl florsocker och 3 msk vatten och rörde det utan att koka. Det räckte precis till den här skålen och stjärnorna ni ser där nere. Naturligtvis har jag inte kommit på det själv utan det har jag hittat hos Erica Laurell.



Jag har också virkat lite snöflingor och stjärnor. Snöflingorna ska jag försöka hänga upp i något fönser monterade på tråd och med pärlor. Mönstret till dem hittade jag hos Bea. De andra små tror jag är från Drops design.

Det var väldigt kladdigt att hålla på med och nu måste jag diska knappnålarna!

torsdag 10 december 2009

En annorlunda julkalender där man kan vinna en amigurumi!


Jag fick en så gullig kommentar från Thessan så jag gick naturligtvis och hälsade på hos henne. Och hittade en annorlunda julkalender där man får en berättelse, får gissa gåtor och kan vinna en av Thessans virkade amigurumisar. Kolla in du också, klicka här!
Bilden har jag lånat från den senaste "luckan".

måndag 7 december 2009

Pandurotomtar


Jag hade ett paket tovade tomtar kvar från förra året som jag tänkt göra klara i år. Det var 10 små hjärtan som skulle nåltovas med röd respektive grå ull. Och det har jag fixat. Även skägget skulle nålas fast i hjärtat.

Sedan skulle mössa och bälte klippas i filt och limmas fast, pilligt men OK. Men sen skulle näsa och träskor limmas fast. Jag hade målat mina träskor svarta. Men det är väldigt svårt att få tomten att stå upp med träskorna på.

Så jag har bestämt att två tomtar få räcka. De övriga 8 hjärtarna sätter jag tråd i och hänger i tallriset t.ex.

fredag 4 december 2009

Pyssel med grannarna


Igår träffades vi fem tjejer längst ner på gatan för att dricka glögg, prata och pyssla lite. Alla är inte pysselmonster, men J som också var kvällens värdinna är kanonduktig på att sy! Och på att göra smycken, så det stod på programmet. Och jag ska genast erkänna, att det där riktigt pilliga med smyckestillverkning är INTE min grej. Och naturligtvis påbörjade jag det pilligaste projektet!!! J hade massor av pärlor och tillbehör, och det är ju perfekt när man ska börja med en ny hobby eller bara prova på. Då kan man plocka ihop ett fint halsband utan att behöva lägga ut massor av pengar på olika pärlor och tänger och allt man behöver. Nu har jag ett ganska ansenligt pärllager själv (suck!) men tex ingen vire eller klämpärlor. Kul hade vi och fina halsband påbörjades. Ett blev klart bara. Och det var inte mitt. Visar det om jag orkar pilla klart. Tanken var att det ska vara ett julhalsband så det finns inte så mycket tid.

onsdag 2 december 2009

Budgetjulkrukor


Ett enkelt sätt att fixa massor av julkrukor till alla härliga julblommor. Jag har köpt billiga terakottafärgade krukor på Plantagen och målat dem med vanlig hobbyfärg. Det går att använda matt väggfärg också. Och så har jag klippt en schablon, här i form av ett hjärta, och när grundfärgen torkat så har jag duttat på guldfärg med hjälp av schablonen. Lätt att anpassa till årets julfärger eftersom det inte kostar en förmögenhet att köpa materialet. Just denna gjorde jag för något år sedan. Funderar på att göra några helt vita med silverhjärtan på i år, eller med hjärtan utklippta i tyg sin limmas fast. Vi får se vad som hinns med.


Hittade kul tips på dekorationer till julplanteringar och kransar hos Susanne's kreativa sida. Jag har beställt pepparkaksformar och hoppas kunna fixa några betongänglar före jul.