måndag 30 november 2009

Sista bidraget till använd-vad-du-har-utmaningen


Det blev inte så mycket fixat i november som jag hoppats! Men det är bara att bryta ihop och komma igen. En liten julstrumpa av lite tygrester blev det och ytterligare en ligger tillklippt. Men då räckte inte mellanlägget!




Julkalender



Drops Design har en adventskalender med en lucka pyssel varje dag från den 1 december fram till jul! Du hittar den här!

söndag 29 november 2009

Första advent


Så har det varit första advent. Det är härligt med alla ljus och även de elektriska ljusstakar och stjärnor som vi sätter upp. Och lampor i buskar och på husen.


Och snart är det jul!!! Mina krafter börjar sakta återvända och jag hoppas snart kunna lägga ut något pysslat här också. Symaskinen måste fram för att sy upp gardiner och då ska jag passa på att sy lite annat (roligt) också.


Tänk om det hade varit lite snö ute så hade advent varit ännu mysigare. Men så här såg det ut på förmiddagen idag när jag tittade ut från mitt arbetsrumsfönster.

fredag 27 november 2009

Hjälp en frysande medmänniska



Jag läste om ett initiativ som pågått ett tag och ni kanske redan känner till det. Men så här i jultid kändes det viktigt att sprida vidare till dem som inte redan hört talas om det. Det är en kvinna som startat ett projekt som går ut på att man stickar något varmt (mössa, sjal, vantar, sockor) och skickar in för vidare befordran till hemlösa personer så de kanske kan slippa frysa lite i vinter i alla fall. På vissa orter kan man lämna till särskilda insamlingsställen. Läs mer på HJÄLPSTICKANS hemsida här.

Jag ska försöka åstadkomma något i alla fall och skicka in.

torsdag 26 november 2009

Mer tovat


Lite julpyssel har det ju blivit. Jag har tovat massa hjärtan med hjälp av styrlolithjärtan från Panduro. Här är det tre röda hjärtan som fått vita pärlor och röd metalltråd och trätts upp så de hänger i rad. Tanken var att ha pärlor mellan hjärtarna också men jag hade inga som passade. Ville ha lite större röda. Så i år får det bli så här så kanske jag gör om till nästa jul. Vet inte heller var de ska hänga ännu så de fotades på en dörr. Tror det blir i något fönster. Eftersom jag fortfarande lider av sviterna av lunginflammationen så blir bilderna inte så genomarbetade och texten lite kort! Trevlig första advent alla!

tisdag 24 november 2009

Tovade örhängen i använd-vad-du-har-utmaningen


Kulorna tovade jag i desperation en gång när jag skulle göra en tavla av röd ull som visade sig inte finnas. Igår monterade jag ihop dem med pärlor till örhängen. De är lätta vilket är bra för mig som lätt får ont i örsnibbarna om jag har tunga örhängen.

måndag 23 november 2009

Använd det du har-utmaningen blev en julklapp


Jag hade lite Rialto Aran som jag tänkte använda i använd det du har-utmaningen. Det räckte precis till en sjal med två rader mormorsrutor i varje ände och så stolpvirkning däremmellan. Jag hade önskat att själva sjalen kunde ha varit enfärgad med då hade den blivit superduperkort!


Jag virkade ihop mormorsrutorna så det ser ut som om det är flätat. Utmaningen var att virka fast raderna med mormorsrotorna på slutet. Jag ville ju att det skulle se ut som i början. Vet inte ens om jag kan förklara hur jag gjorde, men dubbelstolparna tog jag också genom mormorsrutan och så virkade jag tre smygmaskor till det var dags för nästa dubbelstolpe.

Och naturligtvis upptäckte jag att jag fått en fläck från strykjärnet på sjalen när allt var klart. Jag pressade lite och på ett ställe missade jag pressduken! Tänkte ge bort sjalen i julklapp men det beror på om jag kan få bort strykmärket!

fredag 20 november 2009

Julkort och lunginflammation


Har ni sett vilka fina julkort en jobbarkompis till Mannen gör och säljer för inga pengar alls! De pendlar med tåg flera timmar varje dag och denna fantastiska kvinna utnyttjar tiden till att brodera, bl.a. julkort. De är så fina att man inte vill skicka dem!

Annars har det inte hänt så mycket de senaste dagarna. Jag har lunginflammation och har inte varit så uppkäftig! Har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv. Men nu har det vänt tror jag. Få se om jag orkar ta itu med något projekt under dagen.


måndag 16 november 2009

Ett till använd-vad-du-har-projekt



Jag virkade ett hjärta av Panduros ullgarn som skulle gå att tova. Och så tvättade jag det i 60 grader med såpa och plastboll. Två gånger! Och så fick det följa med vanliga 40 gradersmaskinen en gång. Men det tovar ändå inget vidare, kan inte rekommendera det garnet. Tyvärr för det var en härligt julröd färg.

I alla fall så tänkte jag att till något kan man använda det. Och vad bidde det då? Jo, en skylt till vårt badrum! Och jag som inte broderat sedan slöjden med undantag av något litet korsstygnsprojekt började att fribrodera Bad på hjärtat med vitt ullgarn. Som broderinål använde jag nålen som jag har att sy ihop garnalster med, Och jag viste att det inte skulle bli snyggt så jag bestämde på förhand att bokstäverna skulle vara huller om buller. Sedan fyllde jag hjärtat med fiberfyllning och sydde ihop.

Använd-det-du-har-projekt klart!


Julsjalen är klar! Jag hade bara ett nystan, 150 g av detta turkiska garn. Det räckte till en trekantssjal utan frans. Men jag tycker att garnet är spännande så det behövs inte så utsmyckningar. Jag la upp fyra maskor och så ökade jag en maska vart annat varv (det räta varvet). Sjalen är stickad i slätstickning. För att veta när det var dags att börja minska istället för att öka fick jag sitta med köksvågen och väga nystandet. Och det blev 1 dm garn kvar när jag maskat av och fäst tråden :-D Jag ska försöka göra en sjalnål i eneträ eller något annat. Få se hur det går!!


lördag 14 november 2009

Lite till använd vad du har-utmaningen


Det går trögt med pysslandet! Men dessa hjärtan hade jag klarat av innan jag blev sjuk men jag hann aldrig blogga dem. Det är min käre make som sågat, jag har målat och limmat dit änglar från servetter. Det ska borras hål och träs i snören och kanske "filas" lite så den bruna underfärgen kommer fram här och där. Allt ska ju vara "shabby chick" nu och jag vill inte vara sämre! I alla fall hamnar de i granen tillsamman med träornament från Panduro som jag målat vita. Men de fastnade visst inte på bild. De har legat hemma något år i alla fall och borde kvala in i utmaningen!


Den här ville ligga ner, kanske också har fluensa?


Och detta är början på ett annat projekt under använd vad du har-utmaningen. Jag har kommit en bit. Att virka mormorsstjärnor funkar halvliggande under korta stunder!

fredag 13 november 2009

Det blir Provence i sommar!


Trots en ihärdig förkylning/fluensa (inte den med gris i) så är jag väldigt lycklig! Vi har hittat ett hus att hyra i Provence nästa sommar! Vi har varit nere två år i rad och bott på ett så mysigt ställe. Och så när vi skulle boka i år, i slutet av augusti så var det redan upptaget - hela sommaren! Och nu har vi blivit lite bortskämda och kräsna så det var inte lätt att hitta något annat. Men vi tror vi har lyckats. Och vi reser med goda vänner vilket gör det hela ännu roligare!

Jag hoppas kunna lägga ut ett litet bildspel framöver med bilder från våra tidigare resor. Tills vidare får ni en på lite lavendel. Blogger funkar inte så bra med bilder just nu. Inte för mig i alla fall. Den kanske också har fluensa?

Det finns en del nästan-färdigt pyssel att visa också. Men jag har inte haft ork att göra så mycket, men till helgen förhoppningsvis!

onsdag 11 november 2009

Har detta med svininfluensan gått för långt?


Nu är det förkylt! Tror inte det är grissjuka men en eller annan liten influensa är det nog! Hur som helst, bilden har jag fått av en vän och vet inte var den kommer ifrån. Men den var så passande idag! Och en gissning fick jag på förra inläggets bild. Det var Anna som gissade på handledsvärmare. Och det är ingen dum gissning, men inte riktigt som man kanske tror. Så fort jag blir lite piggare ska jag göra klart och fota så får ni se. Det handlar om min granne och hennes tre ... hmmpf.

måndag 9 november 2009

Någon som kan gissa vad det här är?


Inte jag heller höll jag på att säga. Det är 13 cm högt och 5 cm brett. I morgon kommer grannen över och då ska vi prova. Sedan törs jag kanske berätta!

söndag 8 november 2009

Tomtar av det jag har hemma




Dessa söta tomtar har Fröken Elsa gjort beskrivningen till och den hittar du här!. En stackare har fått en väldigt stor näsa. Och en ser ut att ha luktat på glöggen lite väl mycket. Det blir nog fler före jul, jag har en hel del grått och rött garn som jag kan passa på att använda i Använd-det-du-har-utmaningen. Dessa tomtar får räknas till färdiga projekt i den utmaningen.

lördag 7 november 2009

Material att använda i Använd det du har-utmaningen




Lite av vad jag rotat fram i gömmorna. Men är på jakt efter jultyger och lappar. Av filten och brodergarnet ska jag försöka göra lite enkla prydnader att hänga i tallriset tänkte jag. Och jag undrar var min dragkedjesamling har gömt sig?

Klart i Använd det du har-utmaningen!

Först två Åremössor som är beställningar från sonens kompis och hans mamma. Det var de som skulle komma hit ikväll om inte sonen blivit sjuk. Nu är mössorna i alla fall klara med namnband och allt!

Sedan var det mina tovade vantar. De var tokstora inna jag tovade dem som framgår. Därför tänkte jag att jag kör på med 60 grader direkt. Det borde jag inte ha gjort! De krymte till miniformat. Och jag har dragit i dem och försökt få dem så stora som möjligt men det verkar inte som om mina händer kommer att få plats. Men jag tror jag vet en liten tjej som gillar de här färgerna och kanske hennes händer passar bättre till vantarna. I så fall får hon ett mjukt paket av tomten!

Nu är det vinter hos Made by Kafe!

I morse när jag öppnade bloggen var min fina spetsdekoration borta! Det visade sig att de som tillhandahöll bloggbakgrunderna hade fått problem och blivit tvugna att flytta allt till en annan hemsida. Och det var vara att hämta hem bakgrunden igen. Men eftersom jag i alla fall hade tänkt julpynta bloggen så bytte jag redan nu till lite vintrigare lay out! Och nu går bloggen i blått. Men jag kommer ändå att ha mycket pyssel i rosa eftersom jag har massa rosa/lila material liggande. Och jag får ju inte köpa nytt i november - har jag lovat! Jag såg en jättesnygg mössa i tidningen i morse som gick i blått. Och jag har en del blåa garner så vem vet, jag kanske kan få till något som passar min nya lay out!

Snart ska jag visa lite färdigt i Använd-vad-du -har-utmaningen och lite bilder på sånt som väntar på att användas.

Vi skulle ha matgäster i kväll men sonen vaknade med hög feber och hosta så ingen vågar komma hit = en dag som kan ägnas åt pyssel och uppassning på sonen i stället för hysterisk städning och matlagning :-).

tisdag 3 november 2009

Jag är anmäld!

Jag anmälde mig till Använd-vad-du-har-utmaningen! Och här är mitt första arbete som ska bli klart av det jag har hemma. Garnet jag köpte för att sticka tovade tofflor av blir tovade vantar. Mönster och ide hos Stickning & virkning. Ser groteskt stora ut! Jag har ju inte samma garn som i beskrivningen, nu heller!

måndag 2 november 2009

Använd det du har - novemberutmaningen


Beas barnslikheter heter en blogg som dragit igång en utmaning som jag borde gå med i. Men problemet är att vissa av de saker jag "måste" göra klart under november har jag inte allt material hemma till. Och enligt infon i bloggen ska man anmält sig senast 1 november, men det verkar som om man kan hänga på ännu. Ska fundera över natten... I alla fall är detta reglerna för utmaningen följande:
1. Vi använder enbart material vi har hemma (sytråd är det dispens på)
2. Vi försöker pyssla undan en sak varje vecka under november månad.
3. Vi väljer själva om vi kan tänka oss att lotta ut något/några saker av det vi gjort på vår blogg mot att de tävlande tipsar om det utlottade hantverket på sin blogg. (Valfritt)
4. Vi lägger upp "Använd det du har" loggan på vår blogg så vi lätt ser vilka våra medpysslerskor är.
5. Meddela ditt deltagande till http://beasbarnslikheter.blogspot.com/Där läggs det ut länkar till varje deltagare så man kan följa sina medpysslerskors projekt för tips, peppning och inspiration!
Kul initiativ tycker jag och jag kommer att följa deltagarnas framsteg oavsett om jag hoppar på eller inte!

Projekt att göra klart projekt!

Nu börjar det bli mycket! Igen... Massor av påbörjat, planerat och sånt materialet är inskaffat för. Och inte blir det bättre av att julen närmar sig och min ambitionsnivå är som vanligt alltför hög! Jag har därför lagt upp några listor i vänsterspalten där jag listat pågående och planerade projekt. Tror jag fått med de flesta. Och en mormorsruteräknare! Var efter det händer saker tänkter jag presentera dem här i bloggen. Lite mer strukturerat blir det och jag gillar ju strukturerat egentligen.

Ett projekt som är halvklart är det virkade hjärtat som ska tovas i maskinen och sedan stoppas. Beroende på hur stort det blir avgör jag hur det ska användas. Så här ser det ut nu.

Idé och mönster hittade jag hos A-E HANDMADE.

söndag 1 november 2009

Halloween

Jag är inte så förtjust i Halloweenfirandet men med barn i huset är det svårt att undkomma. Mysigt är det med alla ljus både ute och inne och jag måste erkänna att jag gillar att göra pumpalyktor! I år hade sonen ritat ansiktet så jag behövde "bara" karva och skära.

Av lite av pumpaköttet gjorde jag någon slags pumpachutney. Jag använde chilin som vi odlade i somras och den är det drag i. Lite äppelcidervinäger, russin, flytande honung, röd lök och ättikssprit och en skvätt konjaksglögg (!). Det blev riktigt gott och vi åt av den tillsammans med kyckling.


Men det mest spännande på menyn var efterrätten! I förra numret av Allt om Mat hade de gjort marängspöken som godis. Jag tog idén men la till en "pumpaglass! Först spökena!


Vanlig marängsmet som spritsat ut på bakplåtspapper. Nudda vid kropparna för att få armar. Kletigt och resultatet blev lite si och så men med fantasi ser man ju att det är spöken...

Pumpaglassen är inte gjord på pumpa. Tror inte det skulle bli så gott. Jag tog först två paket vanlig vaniljglass som jag lät halvsmälta. Sedan rörde jag ihop dem och smulade ner lite maränger som blivit "ospökiga" i smeten. Jag använde en sockerkaksform med löstagbar kant och så la jag upp glassen så pumpalikt som möjligt. Täckte med folie och ställde in i frysen igen. Sedan gjorde jag en egen vaniljglassmet som jag färgade med karamellfärg (gul och röd) så den blev pumpafärgad. Och jag körde den i glassmaksinen. Det går naturligvis bra att frysa den i frysen. Kom ihåg att röra lite i den i bland bara. Innan glassen stelnat för mycket tog jag fram formen med köpeglassen i och så smetade jag på den pumpaförgade glassen utanpå. Jag försökte få till en pumpaform men glassen var för mjuk så jag fick ge upp. In i frysen igen till serveringen. Då ställde jag ut spökena runt glassen. Jättegott!